Knihkupectví Avatar

Tak pravil Zarathustra - Friedrich Nietzsche

298Kč
Nyní: 268Kč

Filolog, filosof a básník ­Friedrich ­Nietzsche (1844—1900) patří k největším filosofickým géniům nejen svého 19. století, ale bezpochyby všech dob. On sám své veledílo Tak pravil Zarathustra z roku 1882 považoval neskromně za nejlepší knihu, jaká byla vůbec kdy napsána. Nemusíme s takovým hodnocením souhlasit, ale sotva se ubráníme dojmu, že zde máme před sebou cosi neobyčejného. Svými myšlenkami o smrti Boha, vůli k moci a nadčlověka budil Nietzsche ve své době zděšení a pohoršení, a na vnímavého čtenáře budou zajisté znepokojivě působit i dnes dnes. Nejde navíc o suchopárně odborné výklady, těch Nietzsche nikdy nebyl zastáncem, a snad právě v Zarathustrovi dovedl k dokonalosti žánr filosofické básně. Díky kongeniálnímu a dnes již klasickému překladu Otokara Fischera († 1938) máme možnost okusit sílu tohoto textu i v českém jazyce.

Kniha je doprovázena ilustracemi ­význačného českého výtvarníka Oldřicha Kulhánka, inspirovanými Nietzscheho Zarathustrou. Toto vydání je tak zároveň poctou tomuto nedávno zesnuvšímu umělci, jehož autorský rukopis je přinejmenším díky jeho grafickému návrhu českých bankovek znám každému.

Oldřich Kulhánek (1940–2013) je mezinárodně uznávaný český grafik, malíř a ilustrátor. Svou profesionální činnost zahájil v 60. letech 20. století. Koncem 60. let byl stíhán za grafiky, jimiž údajně hanobil představitele komunistických zemí, a až do 80. let měl zakázáno vystavovat svá díla. V 80. letech mohl ilustrovat několik knih. Po roce 1989 působil jako pedagog na několika zahraničních univerzitách. Je mimo jiné autorem grafického návrhu českých bankovek, vytvořil řadu návrhů českých poštovních známek. Své dílo vystavoval na mnoha mezinárodních výstavách a obdržel za ně řadu významných ocenění. Jeho grafiky a kresby jsou zastoupeny v mnoha světových sbírkách v Evropě i Americe.

Vázaná, A5, 304 stran, nakl. Vyšehrad.

vyprodáno

Zákaznící, kteří si koupili toto zboží, objednávali také...


Vaše IP adresa je: 18.116.51.117
Copyright © 2024 Nakladatelství a knihkupectví AVATAR. Powered by Zen Cart | Hosting by Zserver