Knihkupectví Avatar

Mystika a reformace - Martin Wernisch

298Kč
Nyní: 268Kč

Text a dějinný kontext traktátu Theologia Deutsch.

Theologia Deutsch, známá též pod latinským názvem Theologia Germanica, příp. „Kniha o dokonalém životě“, patří k těm dílům, jež mocně zasáhla do duchovních dějin Evropy. Svým rozsahem je tento proslulý anonymní text z přelomu 14./15. století sice nevelký, koncentruje se v něm však celá tradice „německé mystiky“ a teologie pozdního středověku. Martin Luther, jenž tento spisek počátkem 16. století znovu objevil a vydal, napsal o něm, že kromě Bible a Augustina nic lepšího nečetl. V následujícím období dílo zažívalo skutečnou slávu: pro celé století reformace byla Theologia Deutsch přímo „učebnicí“ německé mystiky.

Rozsáhlá doprovodná studie M. Wernische vůbec poprvé podrobně mapuje dějinné působení díla až do současnosti. Všímá si jeho časového a myšlenkového zařazení, především ale vnáší nové světlo do vztahu reformace a středověké „německé mystiky“. Interpretace Lutherova díla ve vztahu k Theologia Deutsch umožňuje znovu uchopit samotné kořeny německé reformace a její původní náboj. V posledku se tak ukazují proměny vnímání křesťanské mystiky a pojímání spirituality v evropských dějinách vůbec. Stranou pozornosti nezůstává ani recepce Theologia Deutsch v Čechách, zejména u Jednoty bratrské.

První kompletní český překlad je doplněn poznámkami, které zasazují dílo do myšlenkového světa scholastiky a „německé mystiky“.

Vázaná, A5, 264 stran, nakl. Vyšehrad, 2007.

vyprodáno

Zákaznící, kteří si koupili toto zboží, objednávali také...


Vaše IP adresa je: 54.198.200.128
Copyright © 2024 Nakladatelství a knihkupectví AVATAR. Powered by Zen Cart | Hosting by Zserver